10 tips til bedre videomøder

 

 

 

”Undskyld. Du falder ud, Allan. Hov. Nej, nu er der vildt meget ekko.”

 

”Hvem er det, der sidder på en banegård? Sluk lige jeres mikrofon, hvis I ikke taler.”

 

Du har med garanti hørt et af disse udsagn – eller en nært beslægtet udgave – hvis du er blandt de hundredevis af millioner, som har deltaget i et videomøde det seneste år.

 

I takt med antallet af videomøder er eksploderet i årets løb har mange gjort deres debuter. Og hvis vi skal være ærlige: Det er ikke alle, der har gjort det lige stilsikkert. Derfor har vi samlet 10 gode tips til videomøder, så du kan gå dine vaner og set-up efter i sømmene:

 

1. Vær tilstede uden at være tilstede

Det kan være svært at bevare koncentrationen til møder, hvor du ikke er fysisk til stede. Mange forfalder til lige at svare på en mail, tjekke dagens nyheder eller at lade sig distrahere af noget i deres omgivelser.

 

Problemet er, at det er VIRKELIG NEMT for de øvrige mødedeltagere at spotte. På videomøder skal du derfor være tilstede på nøjagtig samme måde, som du ville være det til et fysisk møde.

 

Et godt tip er at tage håndskrevne noter – også selvom du ikke skal bruge dem. Det ansporer dig nemlig til at bevare interessen for mødet, men gør også, at du rent faktisk kan tage noter og se dine medmødedeltagere i øjnene samtidig.

 

2. Vær forberedt og ankom til dine videomøder i god tid

Til et fysisk møde vil du aldrig komme væltende ind ad døren i sidste øjeblik og lade de andre deltagere vente på, at du lige får åbnet computeren og delt din præsentation på skærmen.

 

Alligevel gør mange netop dét til videomøder – logger på, når mødet allerede er startet, har et hav af faner og private mails åbne eller netop ikke har de dokumenter, som rent faktisk skal præsenteres, åbne på forhånd. Det kan hurtigt virke uprofessionelt.

 

Prioritér derfor 10 minutter før mødestart til at lukke irrelevante programmer og åbne de dokumenter, du skal vise. Så har du endda også tid til at tjekke, at lyd, billede og netværk virker, og måske endda lige fjerne vasketøjet i baggrunden eller tilføje et camouflerende bounty-strand-filter.

3. Vælg et roligt ’mødelokale’

Helt grundlæggende for et godt videomøde er at vælge en god placering enten på kontoret eller hjemmekontoret. Find et sted, hvor du kan sidde roligt og uforstyrret, da det er utroligt generende for alle til mødet, hvis du sidder et sted med meget baggrundsstøj, kolleger eller børn, der går ind og ud af billedet, eller hvor du bliver nødt til at flytte dig under mødet.

 

4. Giv din internetforbindelse en hjælpende hånd

Udfald kan dræbe ethvert godt videomøde. Giv dig selv de bedste betingelser for, at din forbindelse er i top. Sæt dig i nærheden af routeren, hvis du arbejder hjemme. Er I mange på videokaldet, kan de inaktive mødedeltagere med fordel slukke for deres kamera for at skåne båndbredden.

 

5. Få styr på lys og lyd

Mute-knappen er en af de bedste funktioner i ethvert videomøde. Brug den flittigt for dine kollegers skyld, når du ikke taler. At slukke for mikrofonen er nemlig den mest effektive måde at eliminere ekko, støjende kolleger og gøende hunde i baggrunden.

 

Brug også gerne et headset, fordi det giver bedre og klarere lyd for dig selv og de andre mødedeltagere. Du har nemlig lyden direkte i ørerne, og så er headsettets mikrofon ofte bedre end den i computeren.

 

Lys er også afgørende, når de virtuelle møder foregår over video. Sæt dig gerne i lyse omgivelser, men udgå at sætte dig et sted, hvor lys skinner direkte ind i kameraet, fx foran et vindue. Det giver nemlig et mørkt, uklart billede, hvor de andre deltagere kan have svært ved at se dig.

 

6. Husk at kigge i kameraet

Vi anbefaler altid at have kamera på, medmindre du deltager i møder med mange deltagere, eller hvis forbindelsen er dårlig. Det gør det muligt for dig og de andre deltagere at afkode mimik og kropssprog. Men hvor skal du kigge hen? Når du kigger i kameraet, ligner det, at du holder øjenkontakt, men hvis alle kigger i kameraet, kigger ingen hinanden i øjnene.

 

Den gode løsning er at skifte mellem at kigge direkte i kameraet (for at vise interesse) og på de andre mødedeltagere (for selv at få en fornemmelse af dem og deres kropssprog).

 

7. Hold dig 40 centimeter fra skærmen

Den gyldne distance mellem dit ansigt og kameraet er 40 centimeter. Her er du tæt nok på til, at de andre mødedeltagere kan se dig tydeligt, og langt nok væk til, at de ikke kan tælle dine øjenvipper.

 

Er lyden desuden lav, så skru op eller tag høretelefoner på i stedet for at stikke ansigtet helt op i kameraet for at komme nærmere på computerens højtalere. Det er ikke et syn, andre deltagere sætter pris på.

 

8. Læg bøger under din computer

Endnu et tip i god videomøde-skik er at lægge bøger under din bærbare computer for at få den op i højden. Ved at få kameraet op i øjenhøjde slipper dine meddeltagere for at se dig i frøperspektiv med direkte udsyn til næsebor og dobbelthage. Det er sjældent så kønt.

 

9. Hils på de andre mødedeltagere

Har du nogensinde holdt et fysisk møde, hvor du ikke har sagt hej til de andre deltagere? Nej vel. Alligevel glemmer mange denne lille gestus til videomøder, hvor den faktisk er enormt vigtig, fordi vi ikke nødvendigvis ved, hvem der er inviteret og til stede.

 

Start altid mødet med at præsentere dig selv, hilse på de andre og lidt løs smalltalk – medmindre der er tale om et kald med 500 deltagere selvsagt.

 

10. Luk andre programmer

Ved at lukke alle overflødige programmer reducerer du risikoen for udfald og systemfejl under mødet. Samtidig er det en fordel, hvis du skal dele skærmen, at du nemt kan finde dét vindue, du skal dele. Så kommer du heller ikke ved en fejl til at dele et åbent browser-vindue med din netbank eller en webshop.

 

Vil du gerne styrke din gennemslagskraft på (video)møder? Se her hvordan vi kan hjælpe dig med at forbedre din præsentationsteknik.