KAN DINE BUDSKABER LIGE SÅ GODT STÅ PÅ ET BLOMSTERKORT?

Er du træt af, at dine budskaber bliver til små skvulp i informationshavet? Så er du kommet til det rette sted. Her får du en enkel og effektiv teknik, der hjælper dig med at teste og skærpe dine budskaber, så de faktisk bliver hørt og husket.

Hver dag bliver vi blæst omkuld af budskaber – på sociale medier, i reklamer, mails og artikler. I den konstante informationsstorm kæmper virksomheder for at skille sig ud og blive hørt.

Men alt for ofte glemmer mange at stille det vigtigste spørgsmål: "Hvad er pointen – for modtageren?” Uden et klart formål bliver budskaberne hurtigt generiske og drukner i mængden.

Virksomhedskommunikation skal være skarp, præcis og letforståelig. Det lyder måske banalt, men jo tydeligere du formulerer dig, desto lettere bliver det for modtageren at forstå og huske dit budskab.

Mener I det, I skriver?

Vi ser det alt for ofte i virksomheders værdikommunikation: Flotte, men tomme budskaber, der ender i en gryde af velkendte klichéer.

De fleste virksomheder har en mission, en vision og et sæt værdier – ord, der skal definere formål, retning og adfærd.

Men lever I faktisk op til dem i praksis?

Polerede mission-statements ser godt ud på hjemmesiden, men uden handling er det bare pynt.

Omtaler I jer som bæredygtige, skal det kunne ses i hele forretningen – fra produktudvikling til leverandørvalg. Siger I, at medarbejdertrivsel er en topprioritet? Så skal det ikke bare være et mål i HR-strategien, men noget, der mærkes i jeres ledelsesstil og i hverdagen.

Ellers mister ordene værdi – og modtagerens tillid.

Omvendt: Når I lever jeres værdisæt gennem konkrete handlinger, opbygger og vinder I troværdighed. Det samme gælder for den skriftlige kommunikation – om det kommer fra salg, marketing, HR eller kundeservice.

Lug ud i floskler og klichéer med 'Ikke-testen'

Det er nemt at falde i floskelfælden. Og det er her ’Ikke-testen’ kommer ind i billedet – en simpel, men skudsikker metode til at afsløre, om dit budskab har bid – eller bare er pæn indpakning uden indhold.

Metoden virker sådan her: Indsæt ordet "ikke" i din sætning for at teste, om den holder vand og giver værdimæssig mening. Lyder sætningen absurd, er dit budskab for vagt.

Se bare eksemplet her: "Vi vil ikke opbygge en tillidsfuld relation til vores kunder.

Det er tydeligt, at sætningen ovenfor dumper ikke-testen. For ærligt? Hvem vil ikke opbygge en tillidsfuld relation til sine kunder? Ved at indsætte ordet "ikke" bekræfter vi altså, at udsagnet mangler skarphed og bør konkretiseres.

Lad os zoome ind på to eksempler mere 

"Vi vil skabe en grønnere klode." → "Vi vil ikke skabe en grønnere klode."
Ingen virksomheder vil hævde det modsatte – så hvad gør netop jeres indsats konkret og troværdig?

"Vi arbejder for et bedre arbejdsmiljø." → "Vi arbejder ikke for et bedre arbejdsmiljø."
Det siger alle. Hvordan arbejder I faktisk for det?

Grammatikken fejler intet i ovenstående sætninger, og de bærer da også et budskab, men bliver læseren klogere? Næppe. 

Det er her, præcisionen i dine budskaber kommer i spil.

Sådan skærper du dine budskaber

Et stærkt budskab er som en signatur. Det skal indeholde essensen af, hvem I er, hvad I står for – og hvad der adskiller jer fra andre.

Men det kræver mere end flotte ord. Vil I trænge igennem støjen, skal I turde være konkrete. Hvad gør jeres indsatser og initiativer unikke? Fortæl det med konkrete ord. 

Det handler ikke om at skrive langt – det handler om at skrive klart.

Og det er faktisk nemmere, end du tror. Se bare, hvor lidt der skal til for at forvandle en vag sætning til et stærkt budskab:

  • Originalt: "Vi arbejder for et bedre arbejdsmiljø."

  • Konkret: "Vi arbejder for at skabe et arbejdsmiljø, hvor vores medarbejdere føler sig accepteret og kan være sig selv. I år har vi lanceret en intern mentorordning og reduceret stressniveauet med 20 procent hos vores ansatte."

  • Originalt: "Vi vil skabe en grønnere klode." 

  • Konkret: "Vi vil reducere affald med 40 procent over de næste 3 år og bruge 100 procent genanvendte materialer i vores produkter."

Næste gang du sætter dig til tastaturet, så spørg dig selv: ”Siger den her sætning noget unikt om os – eller kunne den stå på bagsiden af et blomsterkort?"

Hvis svaret er ja, er det tid til at skære ind til benet og gøre dit budskab skarpere.

Næste
Næste

MENNESKET: KOMMUNIKATIONS SIDSTE BASTION